Interesant titlu, nu? Si pe mine m-a atras din prima. Este o  carte din colectia lui Allan si Barbara Pease, renumiti pentru „Limbajul trupului”. „El e cu minciuna, ea vorbeste-ntruna” este o situatie tipica pentru multe relatii. Desigur uneori se pot schimba rolurile, dar ca intreg, ramine acelasi rezultat. Cineva este nevoit sa minta pentru a evita discutiile de citeva ore provocate de o greseala. Plus la asta, la pachet intra si aducerile aminte (scoaterea de ochi), de fiecare data cind apare ocazia. Asadar, am decis sa vad si eu cum e la altii. Cuprinsul parea sa-mi dea raspuns la muuulte intrebari: Cicaleala; 7 lucruri pe care le fac barbatii, scotindu-le din sarite pe femei; de ce pling femeile; sistemul secret de punctare al femeilor; solutii pentru cele 7 mistere majore legate de barbati; cealalta femeie-mama lui; misterioasele vorbe ale femeilor; testul de senzualitate pentru femei; prin ce atrag barbatii; testul de atractivitate pentru barbati; minciuna.

Fara sa pierd prea mult timp am inceput lectura, in speranta sa gasesc formula magica a unei relatii perfecte. Inceputul nu era prea optimist: „Ne nastem goi, uzi si flaminzi. Pe urma lucrurile incep sa se inrautateasca”, Proverb chinez. Un pic de realitate: „O femeie isi face griji in privinta viitorului pina cind gaseste un sot. Un barbat nu-si face niciodata griji in privinta viitoului pina cind nu-si ia o sotie.”. Familia Pease mai scrie: „Ati observat ca toate necazurile femeii pornesc de la barbati (in engleza men):

menopauza

– dureri menstruale

– boli mentale”

Primul paragraf este despre cicaleala. Se spune ca: „Cu cit femeia cicaleste mai mult, cu atit devine mai izolata”. Cicalesc acele femei care nu se simt implinite, care stau toata ziua acasa avind grija de gopodarie si copii. Femeile carieriste n-au timp sa-si mai cicaleasca sotul,. Ele au in cap alte lucruri mi importante. In acest capitol se dau solutii si pentru cicaleala fata de copii. De exemplu, daca trebuie sa-i zici fiului de 10 ori pe zi sa duca gunoiul, si pina la urma tot tu esti cea care-l duce, renunta la cicaleala. Zi-i ca daca-i place sa traiasca in mizerie si in miros urit, atunci o sa-i pui pachetul cu gunoi la el in camera. Si fa-o. Dupa asta, cu siguranta, nu va uita niciodata sa-l duca. Mi-a placut inca o fraza: „Studiile arata ca barbatii casatoriti traiesc mai mult decit barbatii necasatoriti. Unii spun ca doar li se pare mai mult”.

La celelate capitole n-o sa ma opresc, desi sunt tot atit de interesante. O sa trec direct la “Hainele astea ma ingrasa? sau Dece mint barbatii?”. Am gasit aici un proverb interesant: „Spune intotdeauna adevarul – si-apoi fugi”. In sens ca, adesea adevarul nu e prea dorit. De exemplu, daca tu ai nasul  foarte mare, probabil nu vrei sa auzi adevarul despre el, ci ai prefera sa ti se spuna ca arati foarte bine. Imagineaza-ti ca ai fi spus in cursul ultimei saptamini adevarul gol-golut fiecarei persoane cu care ai interactionat. Unde crezi ca erai acum? Crezi ca mai aveai prieteni? Postul de munca? Relatiile bune cu colegii/vecinii?

Mintim din doua motive – pentru a obtine ceva sau pentru a evita o durere. Sunt patru tipuri de minciuni si 3 tipuri de mincinosi. Toate sunt explicate si exemplificate de autori. Femeile descopera mai usor minciuna, datorita abilitatii de a procesa mai multe informatii in acelasi timp. Astfel ea face observari, asocieri, comparatii si ajunge rapid la concluzii. Allan si Barbara Pease vin si cu un sfat pentru barbati: „ Nu va pierdeti timpul incercind sa mintiti o femeie stind fata-n fata cu ea. Este mult mai greu. Mai bine dati-i un telefon sau scrieti-i un e-mail. E mult mai probabil ca tinerii sa minta, sa insele si sa fure. Un elev intreaba: „Pot sa dau de belea pentru ceva ce n-am facut? Nu-raspunse directorul. Ce bine, pentru ca nu mi-am facut tema”. Cind toti cei pe care-i cunosti te mint, incearca sa-ti analizezi comportamentul. Poate ai o reactie bolnavicioasa la adevar si de asta ei te protejeaza.

Tot in acest capitol se dau si sugestii pentru a demasca un mincinos:

– Mincinosii evita cuvintele „eu sau pe mine”. De ex ei spun: „s-a stricat masina, s-a descarcat telefonul” si nu „Mi s-a stricat, mi s-a descarcat”.

– Vor evita sa spuna numele persoanei in legatura cu care mint. De ex: „Nu am nimic cu fata ceea”, in loc de „Nu am nimic cu Maria”.

– Ei nu uita minciuna. Au un scenariu foarte bine repetat si rareori il gresesc. Asta in cazul cind nu sunt interogati pe neprins de veste.

– Rugati-i sa repete povestea a doua oara. Faceti o pauza, ca sa creada ca a scapat si l-ati crezut. Apoi cereti-i sa o faca a treia oara. Pentru ca nu s-a asteptat, s-a relaxat, s-a desconcentrat, povestea va suna un pic altfel.

– Trebuie sa va dea de banuit si cuvintele: „sincer, pe bune, ca sa fiu cinstit, crede-ma, nu glumesc”

– Vocea lui se schimba. Va rasuna cu un ton mai in sus, mai ascutita, va vorbi mai tare si mai repede. Sau daca n-a avut timp sa se gindeasca la o poveste, va vorbi mai rar si mai incet, ca sa plamadeasca atent minciuna. Tot in acest caz pot fi observate si bilbele „aaaa, iiii,mmmm, pai”.

– Citit intotdeauna semnele in context. Daca cineva se freca la ochi, poate intr-adevar il maninca. Minciuna vine in grup. Trebuie sa observati minim 3 semnale de caest fel.

– Clipitul des din ochi trebuie neaparat retinut.

– Mincinosii dreptaci privesc in stinga, iar mincinosii stingaci-in dreapta. In carte se explica de ce.

– Cit ar fi de mirare, dar la mincinosi intr-adevar se mareste nasul, ca la Pinochio. Se poate observa cu camere speciale de luat vederi. Asta pentru ca se dilata vasele de la nivelul nasului. Acelasi fenomen apare cind o persoana este furioasa. Este interesant de remarcat ca la barbati cind mint in acelasi timp se umfla si….partea de jos. Prin urmare, daca nu esti sigura ca un barbat minte, da-i pantalonii in jos.

Mai sunt inca multe astfel de smnalizari ale minciunii. Tot aici autorii ne arata cum sa nu fim mintiti. Dar despre asta citit singuri, pentru ca sunt vreo doua pagini.  Sunt sigura c-o sa va placa cartea „El e cu minciuna, Ea vorbeste-ntruna”. Veti gasi multe lucruri utile, interesante si necesare pentru o relatie onesta.  Desi s-ar putea ca partenerul sa nu va lase s-o citit. In rastimpul in care citeam cartea, tocmai m-am confruntat in relatia mea cu minciuna. Am descoperit-o (din pacate), punind aceste semne cap la cap, ca pina intr-un final sa obtin o marturisire. Iubitul mi-a zis ca as putea lucra in SIS. Ma mai gindesc, poate le trimit CV-ul, dupa ce mai citesc citeva carti de felul asta.

Reclame